Wat is duurzamer? Een waterkoker of een warmwaterkraan (Quooker)?

Wat is duurzamer? Een waterkoker of een warmwaterkraan (Quooker)?

Een warmwaterkraan (Quooker etc.) wordt vaak geprezen als superhandig en efficient. Maar hoe zit het met de duurzaamheid van dergelijke kranen in vergelijking met een waterkoker?

Een Quooker staat altijd aan!
Met een kokendwaterkraan (‘Quooker’) heb je steeds heet (kokend) water paraat staan. Maar het kost behoorlijk wat stroom om het water op temperatuur te houden: 90 tot 280 kWh per jaar. Dat is ongeveer 23 tot 70 euro. (Let op: gerekend met een stroomprijs van 25 cent per Kwh.) In de meeste huishoudens is een kokendwaterkraan dus géén zuinige keuze. Als je echter met een waterkoker steeds méér water kookt dan je gebruikt, dan is een kokendwaterkraan juist zuiniger. Zet je echter met je waterkoker meestal een hele pot thee, of warm je altijd precies op wat je gebruikt? Dan kost de kokendwaterkraan dus meer energie en is de waterkoker duurzamer.

Duurzame tips voor je elektrische waterkoker.
Niet elke waterkoker is echter even duurzaam. En ook de manier waarop je 'm gebruikt bepaald de duurzaamheid.

Enkele gebruikers tips:

  • Verwarm om te beginnen niet meer water dan je nodig hebt. Een hele pot vol koken voor 1 kopje koffie is natuurlijk grote verspilling van water én energie.
  • Ontkalk je waterkoker op tijd: een verkalkt verwarmingselement doet er langer over om het water heet te krijgen.
  • Kies een waterkoker waarbij het verwarmingselement in de bodem zit. Deze zorgt voor minder verkalking dan een spiraalelement die in het water hangt. Een spiraalelement is ook veel lastiger schoon te maken en te ontkalken.
  • Kies een waterkoker met een hoog Wattage. Hoe hoger het Wattage des te sneller kookt je water. Dat scheelt je tijd, energie en geld. Uiteraard verbruik je meer stroom met een hoger Wattage maar onderzoek heeft aangetoond dat je toch minder energie verbruikt als je kookt met een hoog Wattage.
  • Let op de gebruikte materialen van je waterkoker:
  • Een stalen waterkoker is duurzamer dan een van plastic. Daarnaast reinig je een roestvrijstalen behuizing gemakkelijker als hij vuil is. Hij blijft dus langer mooi en gaat dus langer mee waardoor de milieu 'footprint' aanzienlijk lager is.

Duurzaamheidsaspecten van Le Lapin:

  1. Le Lapin waterkoker is met het 3000 Watt kookelement, die geintegreerd is in de bodem van de ketel, zeer efficiënt in het omzetten van elektrische energie in warmte. Hierdoor kan je snel water verwarmen met minimale verspilling van energie.
  2. Le Lapin schakelt automatisch uit zodra het water de gewenste temperatuur bereikt, wat helpt om overmatig energieverbruik te voorkomen.
  3. Le Lapin's reservoir is volledig gemaakt van hoogwaardig roestvrijstaal. Het water blijft dus altijd 100% zuiver, zonder risico van lekkage van additieven die soms wel in een kunststof behuizing zitten.
  4. De Le Lapin waterkokers zijn van hoge kwaliteit en hebben over het algemeen een lange levensduur bij regelmatig onderhoud. Hierdoor hoeven ze niet vaak te worden vervangen, waardoor de afvalberg wordt verkleind. Daarnaast zijn alle materialen, mocht het product uiteindelijk toch worden weggegooid, goed te recyclen.
  5. De Le Lapin waterkokers hebben een échte bamboehouten greep. In tegenstelling tot een kunststofgreep is een bamboehouten greep veel duurzamer. Zo heeft bamboe een groeicyclus van amper vier á vijf jaar, hierdoor is een jaarlijkse oogst mogelijk. Door deze snelle groei en het toenemende gebruik leidt dit niet tot ontbossing. (Op voorwaarde dat bamboeplantages niet in de plaats komen van bestaande bossen). Daarnaast filtert bamboe veel co2 uit de lucht. Zo kan Bamboe per hectare jaarlijks 200 ton CO2-uitstoot absorberen, terwijl bomen 'slechts' 15 ton CO2-uitstoot per jaar verwijderen.

Hoewel elektrische waterkokers over het algemeen dus als duurzamer kunnen worden beschouwd dan warmwaterkranen, is het bij de aanschaf van een waterkoker goed om te kijken naar de productiematerialen, de algehele kwaliteit van het product en het Wattage van de koker.



Daarnaast is het essentieel om de waterkoker regelmatig te ontkalken en goed te onderhouden, zodat deze optimaal blijft presteren en de levensduur wordt verlengd, waardoor de behoefte aan vervanging wordt verminderd en het milieu minder belast wordt.

Terug naar blog