top of page

Het konijn is terug!


Le Lapin, het sympathieke fluitketelontwerp met het zo herkenbare 'konijnenoor' als tuitdop, won in 1990 de Nederlandse HEMA-ontwerpwedstrijd. Het duurde nog een jaar voordat het ontwerp van Nikolaï Carels in productie werd genomen. De fluitketel met de houten handgreep en de innovatieve draaibare tuitdop werd vervolgens meer dan 15 jaar succesvol verkocht.

Door de opkomst van de elektrische waterkoker liep de vraag naar op gas kokende fluitketels terug. En dus ook de verkoop van Le Lapin. In 2005 besloot de HEMA te stoppen met de productie en verkoop van het iconische keteltje. In de periode 1992 t/m 2005 gingen er meer dan 200.000 Le Lapin ketels over de toonbank. Het ontwerp kreeg diverse Design prijzen, werd vermeld in schoolboeken en tentoongesteld in diverse musea.


Ondertussen kreeg Nikolaï Carels regelmatig vragen van oud Le Lapin gebruikers waarom ze nergens een nieuw exemplaar konden aanschaffen en waarom er geen elektrische versie te koop was. In 2021, het 30-jarige jubileumjaar van Le lapin, besloot Nikolaï deze vragen te beantwoorden en ontwikkelde op basis van het originele Le Lapin ontwerp een elektrisch versie. De ontwerper benaderde een grote waterkokerproducent en liet zijn nieuwe ontwerp in een beperkte eerste oplage produceren. Medio juli 2023 introduceert Nikolai Carels het volledig hernieuwde ontwerp in Nederland


Bij het nieuwe ontwerp is de zo karakteristieke Le Lapin vormgeving natuurlijk behouden gebleven. Zo is de tuitdop van de waterkoker vormgegeven als een konijnenoor met het zo herkenbare blauwe stipje en is de greep gemaakt van echt bamboehout. Het ontwerp is net zo functioneel als zijn voorganger. De innovatieve tuitdop fungeert zowel als uitneembaar kalkfilter en als afsluitdop waardoor een apart vuldeksel niet nodig is. Zo blijft de cleane vormgeving van het ontwerp behouden. De houten handgreep is ergonomisch, voelt prettig aan en geleidt de warmte minder dan een kunststof handgreep. Bovendien is hout natuurlijk een stuk milieuvriendelijker dan kunststof. Het reservoir is gemaakt van roestvrij staal waardoor het water zuiver blijft en niet verontreinigd wordt door oplosmiddelen zoals dat vaak wel het geval is bij waterkokers met een kunststof reservoir. De buitenzijde van het reservoir is voorzien van een slijtvaste, stoere matzwarte coating. Het warmte element (Strix technology) met een vermogen van 3000 Watt zorgt ervoor dat je water sneller kookt.

Binnenkort is de Le Lapin elektrische waterkoker te koop in Nederland. We verwachten dat de eerste oplage medio juli dit jaar bij ons binnenkomt. Maar je kunt jouw Le Lapin natuurlijk nu al bestellen. Zo weet je zeker dat je niet misgrijpt mocht de beperkte oplage snel uitverkocht zijn.SEO tags: Le Lapin Kitchenware, Le Lapin elektrische waterkoker, Le Lapin waterkoker, Design waterkokers, Design keuken artikelen

bottom of page